14.3.07

Gunther von Hagens/Body Worlds


Büyük resim için üzerine tıklayın.
Anatomist, Plastinasyon’un mucidi ve BODY WORLDS (Gerçek insan vücudundan oluşturulmuş anatomik sergi) yaratıcısı Gunther von Hagens 1945’de Polonya’da doğdu. Çok erken yaşlarda bilime ve doktorluğa ilgi duydu ve 1965’de Jena Üniversitesi tıp okuluna girdi. Politik nedenler yüzünden hapishanede geçirdiği yıllar sonrasında tekrar üniversiteye, bu kez Lubeck Üniversitesi’ne tıp öğrenimine geri döndü. 1975’de Patoloji ve Anotomi Enstitüsünde iken von Hagens Plastinasyon adını verdigi tekniği buldu ve patentini aldı. Bundan sonra bütün zamanını bu tekniği geliştirmeye harcadı. Plastinasyon tekniğinin eğitim ve ğretim amaçlı kullanılmasını sağlamasının yanında bunu herkesle paylaşmak üzere 1995’de Japonya’da BODY WORLDS adlı ilk sergisini açtı. BODY WORLDS sergileri Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da 20 milyon insan tarafından ziyaret edildi ve edilmeye devam etmekte.

Plastinasyon tekniği nedir?

Yunancada plassein kelimesi şekillendirme, form verme anlamına gelmektedir. Plastination terimi ise von Hagens’e aittir. Plastinasyon kısaca ve basitçe, ölmüş bir vücuttan çıkarılan doku veya organların polimer bir kimyasal madde içerisinde bakteri ve mikroorganizmalardan korunması olarak anlat›labilir. Bu işlem vücudun tamamına da uygulanabilir. Plastine edilecek organ ya da doku su ve yağlardan arındırılarak bunların yerini polimerin alması sağlanmakta. Böylece doku ve organlar olduğu gibi görüntüsünden hiç bir şey kaybetmedin korunmakta, incelenebilmekte ve hatta sergilenebilmektedir.
Sergilenme noktasında ürkütücü gibi görünse de canlıların, özellikle insan vücudunun ne kadar olağanüstü bir makina olduğunu anlatması açısından çok önemli ve özel.

Önceleri etik olarak bu sergilere karşı çıkılmış ama sonradan bunun bilimsel ve çok önemli bir deneyim olacağı gerçeği kabul edilmiş. Karşı çıkılma nedenlerinden biri bütün bu araştırmanın vücut bağışlarına dayanıyor olması. Bilimsel amaçlı olduğundan olsa gerek 6800 yaşayan ve 400 kadavra bağışçısı var. Sergilendikten sonra tepki görmesindeki neden ise bazı kadavralara verdiği teatral formlar.

2004 yılında Frankfurt’ta rastladığım bu sergi şu anda Amerika’da. Dünya’nın her hangi bir yerinde ve umarım bir gün Türkiye’de bir BODY WORDLS afişine rastlarsanız sakın ama sakın kaçırmayın. (Tabii eğer sinirleriniz sağlamsa).

Hiç yorum yok: